Hur går du tillväga för fixa ett svenskt personnummer?
Du har anlänt till Sverige och allt känns bra. Visst, vädret kunde vara bättre men varför klaga? Men något saknas. Det är något som en modern övervakningsstat älskar att ge dig, men det är också något som verkligen kan vara användbart om du planerar att stanna här ett tag. Detta något är ditt alldeles egna, helt unika personnummer. Ett magiskt nummer som öppnar alla slags dörrar för dig: sjukvård, bibliotekskort, bankkonton och så många andra fina saker.
Kära läsare, jag är säker på att oavsett vilket land du kommer från så har ni redan någon form av personnummer, så det som följer här nedan är inte direkt chockerande. Jag tänker nämligen förklara vad siffrorna i ditt svenska personnummer faktiskt står för. Det finns inget direkt sexigt sätt att göra detta på så låt oss få det överstökat:
Ditt personnummer består av 12 siffror i följande format:
ÅÅÅÅMMDD-XXXX
De första åtta siffrorna är ditt födelsedatum, nästa tre är ditt födelsenummer och den sista är en kontrollsiffra. Drabbas du av en tillfällig minneslucka och glömmer ditt kön kan du alltid kontrollera den näst sista siffran. Om siffran är udda är du tydligen en man, om den är jämn en kvinna. I denna genuspolitikens tidsålder kan denna feature snart klassas som en bugg.
Så nu när vi vet vad ett svenskt personnummer är, blir nästa två frågor "är du berättigad till ett?" och "hur får du det?".
För att vara berättigad till ett svenskt personnummer måste du uppfylla en rad kriterier som varierar beroende på vad du faktiskt tänkte syssla med i Sverige. Om detta är ditt senaste stopp på en europeisk brottsturné, är du förmodligen inte berättigad. Om du å andra sidan är här för att studera, ökar chanserna dramatiskt.
Låt oss anta att du är student. Om du är EU-medborgare måste du bli antagen till studier som kommer att pågå i minst 13 månader. Internationella studenter utanför EU behöver ett uppehållstillstånd som gäller i minst 12 månader. När detta är fixat kan man säga att den svåra delen är över. Du blev faktiskt antagen till ett svenskt universitet. Ge dig själv en klapp på axeln
Nästa steg är att fylla i ett formulär online som heter "Flytta till Sverige". Det kan med fördel fyllas i innan du flyttar hit. Nu återstår bara ett steg. Din inställning till skatter avgör hur läskigt det är. Väl i Sverige måste du nämligen besöka ett av Skatteverkets kontor. För att bevisa hur trevlig jag är tänkte jag inkludera en länk där du kan hitta ditt närmsta kontor. Här kommer du att stå ansikte mot ansikte med en svensk byråkrat, och tro mig, byråkrater frodas i detta land! Ta det bara lugnt och lämna över:
- Ditt pass (om du är från EU räcker det med ett nationellt ID-kort)
- Ett antagningsbrev som bevisar att du är här för att studera längre än 12 månader
- Dokument som visar att du har registrerat dig på ett erkänt studieprogram i Sverige. Helst det studieprogram du blev antagen till.
Grattis, du kommer snart (allt är relativt!) vara stolt ägare av ett svenskt personnummer. Håll koll på den här bloggen för andra tips och guider hur man överlever Sverige.