Att hyra ut ett rum har aldrig varit lättare

Att hyra ut ett rum har aldrig varit lättare!

Att hyra ut ett rum har aldrig varit lättare
Det är lätt att hyra ut ett rum just nu, desto svårare att hitta ett...

Saker kan förändras snabbt på ett år! Som nämndes i mitt förra blogginlägg så upplever vi en enorm förändring på den svenska hyresmarknaden. Från ett samhälle av eremiter som fruktar för sina liv till ett land fullt av människor ivriga att flytta och hitta ett ställe att hyra.

Det är inte bara det faktum att svenskar flyttar igen, med nyöppnade gränser kommer också stora mängder utbytesstudenter. De har snabbt ökat sin närvaro på bostadsmarknaden i både Stockholm, Lund och Uppsala. Men även på många andra ställen, studenter är inte så kräsna. Så länge rummet har ett kylskåp att ställa ölen i, så pendlar de gärna. Allt detta är såklart goda nyheter! Ett land där ingen flyttar är ett stagnerande och framförallt, tråkigt, land. På Hemavi välkomnar vi alla dessa människor som letar efter roommates med öppna armar. Vi lovar att våra servrar klarar belastningen!

Allt detta betyder att konkurrensen om rum och lägenheter är hård. Det är inte bara rekordmånga människor som letar efter ett ställe att hyra, vi står också inför ett krympande utbud av tillgängliga rum att hyra ut. Under pandemin var många människor i behov av snabba cash och gillade tanken på att hyra ut ett rum. Många av dessa människor är nu tillbaka på jobbet med pengar på banken. Plötsligt känner dom sig betydligt mindre gästvänliga än tidigare. Lyckligtvis har Hemavis magiska algoritm ett filter för "girig golddigger". På vår sida hittar du enbart verifierade hyresvärdar med hjärtan av guld.

Så vad göra om man vill hitta ett ställe att hyra? Låt oss börja med att påpeka att detta givetvis inte kommer vara för evigt. Snart kommer marknaden vända och lediga rum kommer börja växa på träd igen. Den kunskapen är knappast till någon tröst om du för närvarande bor i ett tält och spenderar dina vakna timmar letandes efter ett ställe att bo på. Du borde registrera dig på Hemavi, men eftersom du läser det här, är min gissning att du redan har gjort det.

Ett tips som skulle kunna hjälpa dig hitta ett ställe är att vara förberedd. Att lokalisera ett rum och sedan misslyckas med att betala depositionen är knappast optimalt. Var medveten om din budget och om det finns något utrymme att tänja på den. Det kan vara bra att veta om du skulle hitta det perfekta rummet och det ligger precis utanför din prisklass. Se till att du har gott om tid för att kunna titta på aktuella rum så snabbt som möjligt. Om du inte har en bil och befinner dig i en ny stad är det dags att studera och memorera tidtabeller för buss och tunnelbana.

Att vara organiserad hjälper. Vissa människor är naturligt organiserade, andra frodas i kaos. Oavsett är det dags att börja använda telefonens kalenderapp på allvar. Annars ser jag inte ett rum i din framtid, jag ser hemlöshet.

Skicka också meddelanden till fler personer på Hemavi än vad som kanske känns nödvändigt. Ge inte efter för lättjan som bor djupt nere i det mänskliga psyket. Om du är student så garanterar jag att det kommer finnas mycket tid att lata dig under de kommande åren. Men i detta nu, när det brådskar att hitta en bostad, var social, var aktiv, var organiserad.

Ge inte upp hoppet. Där ute, svävande vid horisonten, finns det ett rum bara för dig. Sträck ut handen och du kan nästan röra det. Håll dig till Hemavi så hjälper vi dig att nå målet.

Och slutligen, till alla er hyresvärdar. Framtiden ser ljus ut, att hyra ut ett rum är lätt. Det finns bara en sak att säga. Ser du den stora röda knappen som säger "Hyr ut rum"? Den befinner sig precis nedanför den här artikeln, den är omöjlig att missa. Klicka bara på den knappen och låt Hemavi göra resten.

Det var allt för denna gång. Vi ses på Facebook och Instagram.