Din guide till att använda Hemavi för att hyra ett rum

Hyr ditt drömrum i Sveriges största städer med hjälp av Hemavi. Vår guide hjälper dig att enkelt ta dig igenom processen, från att skapa en detaljerad profil till att säkra din perfekta rumskamrat med digital enkelhet och säkerhet.

Din guide till att använda Hemavi för att hyra ett rum

Välkommen till en rumssökarens guide till att använda Hemavi, en ny plattform för att hitta de bästa rummen att hyra i alla Sveriges större städer och studentstäder. Denna guide kommer hjälpa dig att navigera igenom hela processen, från att skapa din personliga profil och ansöka om rum som passar dig, till att förbereda dig för digitala visningar och att signera på hyresavtalet. Klicka på länkarna nedan för att hoppa till specifika sektioner som intresserar dig och upptäck hur Hemavi kan hjälpa dig att hitta ditt nya hem.

  1. Vad är Hemavi och är det för mig?
  2. Skapa ditt Hemavi-konto
  3. Ansök till lediga rum
  4. Bekräfta och förbereda dig för en onlinevisning
  5. Slutför bokningen av rummet
  6. Signera hyresavtalet för rummet
  7. Inflyttningsprocessen

1. Vad är Hemavi och är det för mig?

Hemavi är inte ännu en hemsida för uthyrningar; vår plattform är speciellt framtagen för att hjälpa människor som flyttar till någon av de större städerna i Sverige och vill hyra ett rum. Vi hjälper dig inte bara med att hitta de bästa rummen, utan även att hitta de bästa rumskamraterna. Dessutom så finns vi alltid med vid din sida och erbjuder stöd genom varje steg av din hyresprocess.

Då vi är enbart specialiserade på uthyrning av rum så förstår vi väl vikten av de personliga egenskaperna när man delar ett boende. Det är därför du på Hemavi behöver skapa en detaljerad profil när du registrerar dig. Detta kommer att hjälpa dig att visa ditt bästa jag för dina alla potentiella rumskamrater och hyresvärdar på Hemavi. Det förbättrar även chanserna att du hittar ett boende som passar just dig perfekt.

Processen på Hemavi kan skilja sig från det du normalt är van vid. Hos oss, så ansöker du om ett rum genom att skicka en ansökan till hyresvärden, och om en hyresvärd finner din profil tilltalande så blir du inbjuden till en digital visning. Detta sker helt utan att du chattar med hyresvärden. Om du i mötet kommer bra överens med hyresvärden och allt känns bra i övrigt så hjälper vi dig med att slutföra alla de praktiska detaljerna, från bokningen till att signera det digitala hyreskontraktet.

Genom vårt säkra bokningssystem så betalar du den första månadshyran på ett tryggt sätt i samband med bokningen: du betalar den direkt till oss, och vi håller den i säkert förvar tills du flyttar in. Detta skyddar dig från eventuella bedrägerier.

Detta gör också Hemavi perfekt utformat för dig som ännu inte bor i staden du ska flytta till, eftersom hela processen hanteras smidigt online. Dessutom är vi från Hemavi med på dina online-visningar, för att säkerställa att allt går smidigt för både dig och hyresvärden, samt för att svara på eventuella frågor ni kan tänkas ha.

2. Skapa ditt Hemavi-konto

Att komma igång med Hemavi är enkelt. Skapa ditt konto genom att registrera dig med din email, Google- eller Facebook-konto. Det är helt gratis att skapa ett konto på Hemavi.

När du har loggat in så behöver du ange att du är en hyresgäst söker ett rum. Vi guidar dig sedan genom processen och du behöver ange olika detaljer till din profil. Detta inkluderar namn, ort, inflyttnings- och utflyttningsdatum, samt dina svar på våra unika matchningsfrågor, som t.ex. när du går och lägger dig och hur ofta du använder köket.

Ett annat viktigt steg i denna process är att skriva din personliga biografi och ladda upp en profilbild. Att lägga ner tid på denna delen av processen är avgörande, eftersom en välgjord profil avsevärt förbättrar dina chanser att hitta det perfekta rummet på Hemavi. Din biografi och bild kommer ge första intrycket på dina potentiella rumskamrater så se till att det ser bra ut.

3. Ansök till lediga rum

När ditt Hemavi-konto är färdigt så kommer du att hänvisas till 'Hitta lediga rum'-sidan. Här börjar din resa till att hitta ditt nya boende. Du kan bläddra bland de tillgängliga rummen och även använd filter för att smalna av urvalet. Du kan t.ex. filtrera efter pris, olika bekvämligheter, flyttdatum, men för hyresvärdens ålder och intressen. Detta hjälper dig att hitta den perfekta matchningen för just dina behov.

På kartan så kan du se de ungefärliga platserna där varje rum ligger, medan rumskorten ger en liten översikt av varje annons. Håll utkik efter hyresvärdar märkta med "Godkänd av Hemavi" – denna märkning säkerställer att vi personligen har verifierat hyresvärden över ett telefonsamtal, vilket säkerställer att deras annons är tillförlitlig och säker.

För att se närmare på en annons klickar du på rumsannonsen för att öppna den. På sidan för rumsannonsen hittar du mer omfattande information om rummet och boendet i sin helhet. Du har även möjlighet att utforska hyresvärdens personliga profil och där du kan lära dig om deras intressen och se deras svar på matchningsfrågorna. Längst ner på rumsannonsen visas även tillgängligheten för andra rum som ligger för uthyrning i boendet.

När du är redo att ansöka om rummet, klicka på knappen 'Ansök nu'. Detta tar dig till ansökningssidan, där du kommer att specificera dina önskade inflyttnings- och utflyttningsdatum samt att skriva ett personligt meddelande till din potentiella hyresvärd. När du skickar din ansökan blir hyresvärden omedelbart meddelad om detta. För att hålla koll på dina aktiva ansökningar kan du gå till 'Mina ansökningar'.

Nu behöver du bara vänta på att hyresvärden tar kontakt för en digital visning. I nästa avsnitt kommer vi att guida dig hur accepterar och medverkar på den digitala visningen.

4. Bekräfta och förbereda sig för en online-visning

Efter att du har ansökt om ett rum är nästa steg att hyresvärden bokar in en digital visning med dig. När detta sker kommer du att blir notifierade via SMS, email och eventuellt WhatsApp, och du kommer att få upp till tre möjliga tidsalternativ för den digitala visningen. Svara direkt i någon av kommunikationskanalerna med din föredragna tid eller kontakta Hemavi via chatten eller genom vår kontaktsida.

När du har bekräftat en tid för visningen så kommer vi att skicka en länk till det digitala mötet via SMS och email. Du kommer också att få påminnelser en timme och fem minuter innan mötet början. Om du stöter på några problem eller om du behöva omboka eller avboka visningen så informera oss så snart som möjligt.

För att se till att mötet blir lyckat, välj en tyst plats med bra ljus för samtalet. Om du använder en mobil enhet och inte har "Google Meet"-appen installerad så rekommenderar vi att du laddar ner och testar den i förväg för att undvika några tekniska problem. Att ha din kamera på gör det mer personlig och även engagerande under mötet.

Börja mötet med en kort introduktion om dig själv. Dela med dig av lite information om dig själv, som din yrkestitel eller vad du studerar, dina intressen och eventuella erfarenheter om delade boenden. Detta är ett utmärkt tillfälle att skapa en bra kontakt med hyresvärden, och det ger även dem en uppfattning om vem du är och vad du letar efter i din boendesituation.

Samtalet brukar vara omkring 15 minuter. En medarbetare från teamet på Hemavi kommer också att vara med under visningen för att underlätta samtalet och även för att svara på frågor och ge vägledning relaterad till bokningen av rummet.

5. Slutför bokningen av rummet

Efter en lyckad digital visning är nästa steg för dig att skicka en bokningsförfrågan för rummet. När du skickar en bokningsförfrågan så kommer du att behöva ange dina kortuppgifter och godkänna att vi reserverar ett belopp motsvarande bokningsavgiften. Om hyresvärden accepterar din bokning kommer detta beloppet att debiteras från ditt konto. Om hyresvärden avvisar din bokningsförfrågan, tas reservationen för bokningen bort direkt, men det kan ta upp till 24 timmar innan detta återspeglas på ditt bankkonto.

För att ge både säkerhet och sinnesro så håller Hemavi din första månadshyra säker fram tills att du flyttar in. Denna policy är till för att skydda både dig och hyresvärden, och garanterar en bra början av ert hyresförhållande.

6. Signera hyresavtalet för rummet

När din bokningsförfrågan har accepterats av hyresvärden så är nästa steg att signera hyresavtalet för rummet. Hemavi kommer att skicka dig ett utkast till hyresavtalet via email, och i detta avtal behöver du fylla information såsom ditt fullständiga namn, kontaktuppgifter och personnummer.

Ta dig tid att granska avtalet och se till att all information är korrekt innan du fortsätter. När du är nöjd och säker på att allting stämmer så kan du signera avtalet, helt elektroniskt. Genom att slutföra detta steg så delas också dina kontaktuppgifter med hyresvärden, vilket gör det möjligt för er båda att planera och ordna med detaljerna kring inflyttningen.

Tänk på: Det är viktigt att informera oss på Hemavi om eventuella ändringar, som t.ex. inflyttningsdatum eller andra delar av avtalet. Genom att hålla oss informerade så säkerställer vi en smidig inflytt till ditt nya hem.

7. Inflyttningsprocessen

På inflyttningsdatumet kommer vi att kontakta både dig och hyresvärden för att säkerställa att allt gått enligt plan. När vi fått detta bekräftat så kommer vi att överföra den första månadshyran till hyresvärden. Detta kommer att ske inom 48 timmar efter att du har flyttat in.

Det är viktigt att observera att alla framtida hyresbetalningar kommer att skötas direkt mellan dig och hyresvärden. Dessutom, om ditt hyresavtal säger att du ska betala en säkerhetsdeposition, så ska denna betalas direkt till hyresvärden av dig när du flyttat in.

När du är inflyttad så skulle vi verkligen uppskatta om du kunde ta en stund för att lämna en recension om oss på Trustpilot. Dina insikter är inte bara värdefulla för att hjälpa oss förbättra våra tjänster utan också för att hjälpa andra som letar efter rum att hyra.