Din guide till enkel rumsuthyrning med Hemavi

Lär dig hur du förbättra dina rumsuthyrningar med Hemavi. Vår plattform förenklar processen att hitta de rätta hyresgästerna och du får ta del av våra skräddarsydda digitala hyreskontrakt och bokningssystem. Upplev ett nytt sätt att hyra ut ett rum där hemma.

Din guide till enkel rumsuthyrning med Hemavi

Välkommen till vår guide för dig som vill hyra ut ett rum på Hemavi, en plattform för uthyrning av rum i alla Sveriges större städer. Oavsett om du är ny på Hemavi eller bara vill förbättra din uthyrningsprocess så kommer denna guide att hjälpa dig steg för steg - från att publicera en annons och bjuda in hyresgäster att ansöka, till att bekräfta bokningar och signera hyresavtal. Klicka på länkarna nedan för att hoppa till specifika sektioner som intresserar dig och upptäck hur Hemavi kan förbättra din upplevelse när du hyr ut ett rum.

  1. Vad är Hemavi och är det något för mig?
  2. Att skapa konto och publicera din första annons
  3. Bjud in hyresgäster att ansöka om ditt rum (valfritt)
  4. Hantera dina ansökningar
  5. Förberedelser och genomförande av den digitala visningen
  6. Säkra din inneboende med bokningssystemet
  7. Signering av hyresavtalet
  8. Inflyttningen

1. Vad är Hemavi och är det något för mig?

Hemavi är inte bara ännu en hemsida för uthyrningar; Hemavi är en plattform designad med ett enda fokus: att hjälpa de som hyr ut ett rum att hitta de bästa inneboendena. Det som skiljer oss från alla andra är att vår plattform och uthyrningsprocess är att den är helt skräddarsydd för att hyra ut ett rum. Dessutom finns vi alltid med vid din sida och erbjuder stöd genom varje steg av din uthyrning.

Att vår plattform är skräddarsydd för att hyra ut rum förenklar din uthyrningsprocess. Detta betyder att du enkelt kan hyra ut flera rum samtidigt, på ett enkelt och snabbt sätt, och på så sätt minska den tid det normalt tar att hitta rätt hyresgäster. På Hemavi finns det inget direkt chatt mellan dig och de sökande; istället skickar hyresgästerna in detaljerade ansökningar för dig att granska och sen väljer du ut de mest lovande hyresgästerna för en personlig digital visning, när det passar dig. På detta sättet slipper du att telefonen plingar hela tiden med massor med onödiga konversationer som inte leder någonvart.

Varje uthyrare på Hemavi får en egen kontaktperson som blir din personliga guide genom hela uthyrningsresan. De finns alltid där för se till att du aldrig behöver gå igenom processen ensam - för vi vet hur svårt det kan vara att hyra ut på egen hand!

Dessutom erbjuder vi dig vårt säkra bokningssystem som ger dig sinnesro. Med hjälp av bokningssystemet så betalar din blivande hyresgäst första månadens hyra i förväg, samtidigt som ni signerar hyreskontraktet. Med Hemavi kan du därmed vara säker på att dina rum inte bara blir uthyrda, utan att de blir uthyrda med förtroende och att du får betalt som ni kommit överens om.

2. Att skapa konto och publicera din första annons

Att komma igång med Hemavi är enkelt. Skapa ditt konto genom att registrera dig med din email, Google- eller Facebook-inloggning. Det är helt gratis att skapa ett konto på Hemavi.

När du har loggat in väljer du att du vill hyra ut ett rum och du kommer sedan behöva ange lite grundläggande information. Notera att information som din email, ditt telefonnummer och din gatuadress förblir konfidentiell tills efter bokningen är bekräftad.

Därefter guidas du till processen där du skapar din första annons. Det lönar sig alltid att lägga ner tid och göra en informativ annons eftersom en detaljerad och tilltalande annons för ditt rum förbättrar uthyrningsprocessen avsevärt. Vår system för hantering av annonser är organiserat så att du först matar in detaljer om stället – alltså om huset eller lägenheten där rummet finns. Här lägger du till allmän information om stället och laddar upp bilder på gemensamma utrymmen.

Efter det så behöver du lägga till information för varje rum som du vill hyra ut, som foton på rummet, hyresbeloppet och andra relevanta detaljer. Detta sätt att hantera dina annonser är inte bara effektivt utan också bekvämt om du hyr ut flera rum, vilket sparar dig tid och energi i det långa loppet.

3. Bjud in hyresgäster att ansöka om ditt rum (valfritt)

För att påskynda uthyrningen av ditt rum kan du vara proaktiv och bjuda in potentiella hyresgäster att ansöka. För att göra detta så går du till 'Hitta Hyresgäster'. Här kan du använda olika filter för t.ex. ålder, intressen och önskat inflyttningsdatum, m.m, för att hitta de bästa kandidaterna för dig.

När du har identifierat dina potentiella inneboende så kan du besöka deras profiler och klicka på 'Bjuda in att ansöka' till ditt rum. Om du hanterar flera annonser samtidigt behöver du specificera vilket rum du bjuder in dem att ansöka till. När du skickar en förfrågan att ansöka så skickas en uppmaning till hyresgästerna, som uppmuntrar dem att ansöka till ditt rum – en process som vi kommer att undersöka närmare i avsnittet nedan.

Tips: Att ta initiativet att bjuda in hyresgäster att ansöka kan avsevärt minska tiden det tar att hitta rätt person för ditt rum. Att vara en aktiv uthyrare fyller inte bara dina rum snabbare utan lockar även hyresgäster som uppskattar snabb respons och engagemang från din sida.

4. Hantera dina ansökningar

Du kommer att hållas uppdaterad om intresse från potentiella hyresgäster med våra aviseringar. Varje gång någon ansöker om ditt rum kommer du att få en notis via SMS, email och WhatsApp, så att du aldrig missar en ansökan.

För att granska inkommande ansökningar, gå till 'Mina ansökningar' på Hemavi. Här ser du alla dina ansökningar på ett överskådligt sätt. Varje sökandes ansökan har ett personligt meddelande till dig samt deras föredragna inflyttnings- och utflyttningsdatum.

För att kika närmare på en sökandes profil, klicka på 'Visa profil'. Här får du ta del av mer detaljerad information, som deras foto, ålder, intressen och yrke eller studieinriktning, och mycket mer.

När en ansökan verkar lovande så går du vidare genom att boka in en digital visning. Klicka på 'Boka visning' och du tas vidare till vår mötesplanerare för digitala möten. Här kan du välja upp till tre olika tider som passar dig bäst för ett digitalt samtal med din sökande.

När du har angivit vilka tider som passar dig så kommer hyresgästen att uppmanas att bekräfta en av tiderna inom 24 timmar. När en av dina tider blivit bekräftad så kommer bli notifierad genom både email och SMS, tillsammans en länk till det digitala mötet. Du kan också ansluta till mötet genom 'Mina ansökningar'.

Notera: Om du behöver omboka eller avboka en planerad visning, kontakta din kontaktperson på Hemavi eller skriv till oss via chattfunktionen eller email.

5. Förberedelser och genomförande av den digitala visningen

Det är viktigt att du är hemma under visningen så att du kan visa rummet och de gemensamma utrymmena. Om möjligt så kan du även inkludera andra personer som bor där under visningen. Deras närvaro brukar ge en bra insikt om miljön och kulturen i hemmet.

Det är bra att börja visningen med introduktioner. Du kan dela detaljer om dig själv som vad du jobbar med, dina intressen och kanske dina tidigare erfarenheter med inneboende. Detta är ett utmärkt tillfälle att få din potentiella hyresgäst att känna sig välkommen, men också för att beskriva vad du söker hos en inneboende.

Välj en plats för visningen som är väl upplyst och fri från oljud. Om du använder en mobil och inte redan har "Google Meet"-appen så kan du ladda ner denna och testa den i förväg för att undvika tekniska problem. Att ha din kamera påslagen under mötet kommer att skapa mer personligt och givande möte.

Ha gärna en lista med ämnen redo för diskussion, inklusive inflyttningsdatum, diverse husregler, städscheman eller kanske regler för besökande gäster. Detta hjälper till att säkerställa att alla viktiga punkter diskuteras under ert samtal.

När du guidar hyresgästen genom ditt hem, se till att alla områden är rena och snygga. Framhäv de unika fördelarna med ditt hem. Det kan vara närhet till transport, universitet eller lokala bekvämligheter, vilket kan locka hyresgästen att bli ännu mer intresserad. Var öppen med specifika husregler eller förväntningar på din inneboende, som till exempel delade sysslor i hemmet.

Avslutningsvis är det bra att diskutera de ekonomiska aspekterna som hyran samt vad som ingår i hyran. Hela mötet brukar ta omkring 15 minuter, och kom ihåg, en representant från Hemavi är alltid närvarande för att hjälpa till med visningen, svara på frågor och hjälpa till med allt relaterat till bokningsprocessen.

6. Säkra din inneboende med bokningssystemet

Efter en lyckad visning kan din sökande välja att fortsätta processen genom att skicka en bokningsförfrågan till dig. Som uthyrare, när du får en bokningsförfrågan, har du möjlighet att acceptera denna och därmed säkra uthyrningen av ditt rum. Att acceptera förfrågan betyder att den första månadshyran debiteras från hyresgästens konto. Att göra detta bekräftar inte bara hyresgästens åtagande att hyra ditt rum utan det säkerställer också din sinnesro. Du har nu vetskapen om att den finansiella delen av avtalet är uppfylld. Av säkerhetsskäl så håller vi på Hemavi den betalade hyran hos oss fram till att din hyresgäst flyttar in.

7. Signering av hyresavtalet

När du har accepterat din hyresgästs bokningsförfrågan är nästa steg att fylla i och signera hyresavtalet för rummet. Vi förenklar denna process genom att skicka ett digitalt utkast direkt till din email. Detta avtal innehåller fält som du behöver fylla i, såsom hyresbelopp, adress samt övriga specifika villkor som du och hyresgästen har kommit överens om.

Efter att ha fyllt i kontraktet och försäkrat dig om att alla detaljer är korrekta kan du signera hyresavtalet med vår elektroniska e-signering. Du kan använda kontraktet för att se kontaktinformationen till hyresgästen, som telefonnummer och email, vilket möjliggör att ni kan koordinera detaljerna för inflyttningen direkt mellan er.

Notera: Det är viktigt att ni håller oss på Hemavi uppdaterade om eventuella ändringar gällande inflyttningsdatum i avtalet efter det blivit signerat.

8. Inflyttningen

På överenskommet inflyttningsdatum kommer vi att kontakta både dig och hyresgästen för att försäkra oss om att allting går smidigt med inflytten. Efter vi gjort detta så överför vi den första månadshyran, minus vår engångsavgift, till ditt konto, senast 48 timmar efter inflyttningen.

Tänk på att alla kommande hyresbetalningar hanteras direkt mellan dig och din hyresgäst. Om ni kommer överens om en deposition så ska den också betalas direkt till dig av hyresgästen i samband med inflytten.

Efter att inflyttningen är över och din nya inneboende kommit på plats skulle vi verkligen uppskatta om du tog ett ögonblick för att lämna en recension om oss på Trustpilot. Din feedback hjälper oss inte bara att förbättra våra tjänster utan underlättar även för andra uthyrare att förstå fördelarna med att använda Hemavi för sina rumsuthyrningsbehov.