Saker att göra i Stockholm

Ska du snart flytta till Stockholm eller har du nyligen flyttat till Sveriges huvudstad? Det är en härlig miljö med ändlösa möjligheter i form av roliga aktiviteter, vackra platser och bra mat.

Saker att göra i Stockholm

Ska du snart flytta till Stockholm eller har du nyligen flyttat till Sveriges huvudstad? Det är en härlig miljö med ändlösa möjligheter i form av roliga aktiviteter, vackra platser och bra mat. Men hur hittar man egentligen rätt när man är nyinflyttad i en stad? I den här guiden går vi igenom våra smultronställen, som vi tycker är väl värda ett besök. I slutet av det här inlägget kommer vi även förklara hur du kan hitta bostad i staden med en 20 år lång kö för hyreslägenheter.

Körsbärsblom i en park

Våren är det perfekta tillfället för en flytt till Stockholm, som är en riktig sommarstad. I april och maj blommar körsbärsträden i Kungsträdgården, eller Kungsan, som är en mycket populär park på Norrmalm. Många samlas under de rosa träden för att umgås, äta en glass eller ta Instagram-vänliga bilder. Under resten av året arrangeras dessutom evenemang som festivaler och skridskoåkning.

Om du är intresserad av naturnära miljöer och vill veta mer om staden kan en dagstur med båt vara någonting för dig. Passa på att upptäcka skärgården på egen hand när det är riktigt fint väder, eller testa en guidad slottstur om du är intresserad av historia. En rundtur kräver inte mycket planering eftersom det i många fall finns en restaurang ombord på båten. Om du redan har ett SL-kort kan du även välja att åka med pendelbåten, som är en del av Stockholms ordinarie kollektivtrafik. Med pendelbåten kan du bland annat ta dig till Djurgården för att uppleva vacker natur, gå på friluftsmuseet Skansen eller strosa runt bland konstutställningar och andra sevärdheter.

Konst på ett museum

En regnig dag kan du passa på att besöka något av Stockholms populära museer. ABBA-museet är en interaktiv upplevelse för dig som gillar musik. Det är långt ifrån ett traditionellt museum och passar de flesta. På plats kan du bland annat virtuellt prova ABBAs kostymer, sjunga, spela quiz, mixa originalmusik och stå på scen med avatar-versioner av medlemmar i bandet.

Om bilder är din grej kan du även bege dig till Fotografiska, ett galleri som visar fotografi och visuell konst, med en restaurang som lägger stor vikt vid både smak och hållbarhet. De arrangerar också utbildningar, föreläsningar och workshops.

Om du är ute efter en promenad genom historiska miljöer kan Gamla Stan, en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor, vara värt ett besök. Gamla Stan ligger på en ö belägen i centrala Stockholm och på plats finns restauranger, caféer, shopping och mycket annat. Ta på bekväma skor för att orka med en heldag på kullerstensgatorna för att se Kungliga slottet, kyrkor och museer.

Lampor i taket på en bar

För en utekväll på stan kan du bege dig till Stureplan för att besöka Obaren, som ligger längst upp i Sturehof. De har en mix av klubb, barhäng och livemusik i en avslappnad atmosfär. Om du vill gå ut en sommarkväll kan du välja utomhusklubben Trädgården på Södermalm. Där finns både dansmöjligheter och livespelningar i äkta festivalanda, men de har också andra aktiviteter som pingis och boule. Kom tidigt för att slippa stå i kö.

Kaffe och fika på ett café

I Stockholm finns ett varierande utbud av fantastisk mat och det är lätt att hitta sin egen favorit. När du har något att fira kan du unna dig en lyxig upplevelse på Agrikultur, som erbjuder säsongsbaserad mat gjord på hållbara och lokalproducerade ingredienser.

Om du snarare är ute efter frukost eller lunch kan du bege dig till Cykelcafé Le Mond på Södermalm, med eller utan cykel. De har bland annat avokadomackor, acai bowls och sallader av olika slag. Deras belgiska våfflor serveras hela dagen och är något utöver det vanliga. Om du bara vill ta en riktigt god kaffe i farten kan du istället ta en tur förbi Marley Café på Söder. De serverar exklusivt kaffe till humana priser och alltifrån inredningen till musiken som spelas har en anknytning till Bob Marley, så om du är ett reggae-fan är det verkligen stället för dig.

Lådor med kläder i en second hand-butik

Om du letar en garderobsuppdatering har Stockholm ett bra utbud av second hand- och vintagebutiker. HUMANA har två butiker i Stockholm med unika och prisvärda plagg. Följ dem även på Instagram för att få reda på när de fyller på nya plagg och få mängder av outfit-inspiration. Lisa Larsson Second Hand har ett bra utbud av vintage och erbjuder kläder, skor och accessoarer i retrostil. Butikens mysiga atmosfär och den personliga servicen ger det lilla extra.

Sist men inte minst, om du letar efter ett hem i Stockholm eller en grym roomie, glöm inte att registrera dig på Hemavi och svara på våra algoritm-frågor, så matchar vi dig med en rumskamrat som du faktiskt passar ihop med. Hemavi är Skandinaviens enda algoritmbaserade matchmakingplattform för rumskamrater.