Saker att veta innan du flyttar till Sverige

Saker att veta innan du flyttar till Sverige
Så länge du inte kör bil är Sverige ganska vackert

Ahh, att flytta till ett nytt land! Det är överväldigande, kommer förändra ditt liv och det är något alla borde göra innan dom dör. I ditt fall, kära läsare, lockar Sverige. Landet fullt av vackra människor, utsökt designade möbler (även: IKEA) och pappor med barnvagnar. Men är det verkligen så? Eller är Sverige bara ett gäng deprimerade människor och trist väder. Tja, låt oss ta reda på det!

Låt mig, som den svensk jag är, bli din guide till landet med höga skatter och ännu högre levnadskostnader. Att flytta till Sverige är stort så låt mig dela med mig av visdomarna jag lärt mig genom åren.

Det hjälper att vara rik om du flyttar till Sverige. Tro mig, det är dyrt här! Åtminstone jämfört med stora delar av övriga världen. Om du flyttar hit från ett annat västeuropeiskt land är du förmodligen redan van vid att spendera en förmögenhet på en Big Mac. Annars är det bäst att ha en adrenalinspruta i beredskap, risken att hamna i chocktillstånd när du ser priserna här är hög. Så följ mitt råd och skaffa dig ett mysigt svenskt jobb! Det kommer hjälpa din ekonomi och våra mäktiga svenska fackföreningar kommer förhindra att du någonsin får sparken.

Pengafrågan för oss naturligt över till frågan om bostäder. Om du varken är miljonär eller uppskattar tanken på att vara skuldsatt, kan du glömma att köpa en lägenhet i närheten av centrum. Att hyra en lägenhet då? I Sverige älskar man köer så givetvis måste man ställa sig i en kö om man vill ha en hyresrätt. Och för en trevlig lägenhet snackar vi inte om ett par månader, svenskar väntar glatt (nja ...) 10-15 år på sin chans att få en schysst hyresrätt.

Så om du nu flyttar till Sverige låter allt det här ganska dystert, eller hur? Och det skulle det också vara, om inte för en liten sajt vid namn Hemavi.com. Vad sysslar dom med? Dom parar ihop dig med en roommate (med tillhörande rum)! Du kanske svarar ”Nja, jag hade en roommate en gång och han spelade norsk black metal och var antagligen djävulsdyrkare. Varför skulle jag någonsin vilja ha en ny?".

Jo, det ska jag berätta. Hemavi har nämligen inte bara ett stort urval av rum och roommates, dom använder magiska algoritmer, neurala nätverk och avancerad AI för att matcha dig med dina drömmars roommate. Om du pluggar hela dagen och går och lägger dig nio på kvällen, kommer du matchas med en annan nörd som delar din kärlek till högre utbildning. Om du dyrkar Bob Marley och har ett brinnande intresse för botanik kommer Hemavi att ansluta dig till någon som också uppskattar de finare sakerna i livet. Hemavi är verkligen en one-stop-shop för alla dina bostadsbehov.

Men Sverige är mer än pengar och bostäder, så mycket mer. Vill du ha natur så har vi natur. Sverige är ett stort land och mycket glesbefolkat. Det betyder mycket tomt utrymme och det är i det tomma utrymmet som vi hittar naturen. Och kungen av svensk natur är den majestätiska älgen. När älgen inte är upptagen med att döda oskyldiga bilister fungerar den som en slags obetald turistmagnet. Kanske är det älgen som först gjorde dig medveten om Sverige, kanske inte. Vad det än var som fick dig att vilja flytta till Sverige vill jag välkomna dig med öppna armar. Håll koll på den här bloggen framöver för allt som är värt att veta innan du flyttar till Sverige. Du kan också plinga oss på Facebook eller Instagram.