Att hyra ut ett rum: Vad borde ingå i hyran

Går du i tankarna att hyra ut ett rum där hemma och undrar över vad du borde inkludera i hyran? Oroa dig inte! Vi har samlat den mest nödvändiga informationen du behöver.

Att hyra ut ett rum: Vad borde ingå i hyran
Foto av Kindel Media

Går du i tankarna att hyra ut ett rum där hemma och undrar över vad du borde inkludera i hyran? Oroa dig inte! Vi har samlat den mest nödvändiga informationen du behöver. Från elkostnader och möbler till städkostnader, så det finns många saker du borde ta hänsyn till när du bestämmer hyran för just ditt rum. Här är allt du behöver veta för att göra din uthyrning till en framgång.

Att hyra ut ett rum är ett utmärkt sätt att komplettera din vanliga inkomst, och genom att ha tydligt förstå vad som bör ingå i hyran kan du få ut det mesta av din uthyrning och samtidigt säkerställa en smidig upplevelse för både dig och din nya hyresgäst. Oavsett om du är en erfaren hyresvärd eller det är första gången du hyr ut är det viktigt att du har en bra förståelse för vad som borde ingå i hyran och vad som inte borde göra det.

Om du vill hyra ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus och värdesätter en smidig uthyrningsprocess kan du enkelt skapa en gratis rumsannons på Hemavi så garanterar vi att du undviker onödig stress som ofta uppstår vid en uthyrning.

Hur kan jag bestämma hyresbeloppet?

Du kan beräkna vad som är en rimlig hyra beroende på olika faktorer, som exempelvis var rummet ligger, storleken, om det är möblerat och för att inte glömma, de hyreslagar som fastställts i den svenska lagstiftningen.

Börja med att kika på hur mycket hyra du betalar för hela ditt hem, och beräkna sedan hur mycket hyran är per kvadratmeter. Du kan sedan multiplicera den med storleken på rummet som din hyresgäst kommer att hyra. Nästa steg är att ta hänsyn till gemensamma utrymmen, som kök och badrummet, och sedan dela denna kostnaden mellan dig och din hyresgäst (och potentiellt mellan flera hyresgäster).

För att få en ännu mer ingående förklaring av hur du kan bestämma hyra vid en rumsuthyrning kan du läsa den här bloggen vi skrivit om det ämnet.

Vad bör ingå i hyran?

Förbrukning

Att inkludera förbrukning i hyran är väldigt vanligt när du hyr ut ett rum. Till förbrukning brukar man normalt inkluderar utgifter för el, vatten, värme och även internet. Genom att inkludera dessa kostnader i hyran blir det lättare för både dig och din hyresgäst att hantera kostnaderna. Hyresgästen kommer att få en klar överblick över sina utgifter varje månad, medan du inte behöver oroa dig beräkna förbrukning och meddela din hyresgäst varje månad.

Hur du än bestämmer dig för att göra med kostnaderna för elförbrukning så vill vi erbjuda dig rabatt på elkostnaden genom vår samarbetspartner Skellefteå Kraft. Genom att använda denna länken får du el till inköpspris i hela 9 månader. Skellefteå Kraft har även prisbelönad kundsupport, är utan bindningstid och utan uppsägningstid.

Det är bra att tänka på att den förbrukning som ingår i hyran kan variera beroende på det just det hyresavtal du använder. Du kan till exempel välja att inte inkludera elförbrukningen i hyran, utan att detta ska delas mellan dig och din hyresgäst. Det är då viktigt att gå igenom dessa detaljer och tydligt ange dem i hyresavtalet för att undvika missförstånd längs vägen.

På tal om hyreskontrakt så erbjuder Hemavi digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum i Sverige där du enkelt kan bilägga inventarielista, etc. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!

Möblererat eller ej

En annan faktor att tänka på när du hyr ut ett rum är om rummet är möblerat. Om rummet hyrs ut möblerat kan detta ge fog för en extra kostnad som läggs till på hyran. Med möblering avses t.ex. en säng, garderob, eller ett skrivbord. Ett möblerat rum innebär vanligtvis att en högre hyra än ett omöblerat, givet att rummen är belägna i samma område och är lika stora. Enligt hyreslagen får du som hyresvärd ta ut cirka 10-15% extra om rummet är möblerat. Återigen är det viktigt att tydligt beskriva om rummet hyrs ut möblerat eller ej i hyresavtalet för att undvika förvirring.

Städning och Underhåll

Slutligen finns det ibland även utgifter för städning och underhållskostnader också inkluderas i hyran. Detta kan t.ex. inkludera städtjänster för de allmänna utrymmena, såsom köket och badrummet. De exakta detaljerna kring detta beror naturligtvis på vad som bestäms i avtalet mellan dig och din hyresgäst, så det är viktigt att diskutera och definiera dessa kostnader i hyresavtalet.

Var kan jag hitta en bra mall för ett rumshyresavtal?

Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum, lägenheter och hus i Sverige. Det tar under 3 minuter att använda tjänsten och man betalar enkelt och säkert med kort eller Klarna. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!

Går du i tankarna att hyra ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.

Slutsats

När du hyr ut ett rum är det viktigt att överväga vad som ska ingå i hyran till din hyresgäst. Saker som förbrukning, möbler och städning är några av de vanligaste att inkludera, men detaljerna varierar beroende på just situationen mellan dig och din hyresgäst. Genom att klart och tydligt beskriva detta i hyresavtalet kan du säkerställa en smidig och problemfri uthyrning för er båda två.

Det är viktigt att förstå vad som bör ingå i hyran när du hyr ut ett rum, men det är lika viktigt att hitta den rätta personen att bo tillsammans med. Om du vill hyra ut ett rum i din lägenhet eller hus och uppskattar en smidig uthyrningsprocess kan du skapa en gratis rumsannons på Hemavi för undvika onödig stress som ofta uppstår.