Den ultimata guiden till en prickfri inventarielista vid andrahandsuthyrning

En inventarielista som ger en bra överblick över alla föremål i bostaden, vilket minimerar risken för tvister om skador som kan uppstå.

Den ultimata guiden till en prickfri inventarielista vid andrahandsuthyrning
Foto av Anete Lusina/Pexels

Välkommen till vår guide om att hyra ut din bostad och skriva en inventarielista. När du har tagit beslutet att hyra ut ditt hem i andrahand är det viktigt att du har allt i ordning och en noga utarbetad inventarielista bör vara en nyckelkomponent i detta. En inventarielista ger en detaljerad överblick över alla föremål i bostaden och deras skick, vilket minimerar risken för tråkiga tvister om skador som uppstår under hyrestiden. Nedan går vi igenom i detalj vad en inventarielista är, vad du behöver tänka på och hur du säkerställer att den är godkänd.

Vad är en inventarielista?

En inventarielista är en mycket viktig del i processen att hyra ut din bostad. Den ger en detaljerad beskrivning av alla de möbler, vitvaror och ägodelar som lämnas kvar i bostaden under andrahandsuthyrningen. Denna dokumentation kan bli avgörande för att undvika tvister eller missförstånd om vad som har hänt med skicket på några inventarier under hyresperioden.

Tänk på att det är viktigt att inventarielistan är så detaljerad och korrekt som möjligt. Du bör alltid inkludera alla ägodelar som finns i lägenheten, från soffor och stolar till köksredskap och elektriska apparater. Du bör också beskriva i vilket skick varje ägodel är i. Om du har en soffa som är sliten eller en matta med en fläck, bör detta noga antecknas på listan. Ta gärna foton i samband med uppförandet av inventarielistan som du kan visa i samband med en oenighet i framtiden.

Ett vardagsrum med en soffa, ett bord och en matta
Ett foto av spacejoy/Unsplash

Hur skriver jag en inventarielista?

Ett viktigt sak att tänka på är att både du och hyresgästen går igenom bostaden tillsammans för att enas om vad som finns i lägenheten och vilket skick det är i. På så sätt kan ni båda vara säkra på att ni har samma uppfattning om bostadens och alla inventariernas skick och därmed undvika eventuella konflikter vid utflytt.

Det är också viktigt att anmärka om någon inventarie har vissa skador, så att detta inte kan läggas som skuld på hyresgästen vid ett senare tillfälle. Denna information bör godkännas av hyresgästen innan uthyrningen startar för att minska risken för missförstånd senare.

Så länge all information står nedskriven tydligt och klart innan uthyrningen, gärna med foton, är det enkelt att veta vem som orsakade vilka skador och undvika eventuella tvister. En bra och korrekt inventarielista garanterar en smidig och problemfri uthyrning! Vill du hyra ut ett rum i din lägenhet eller i ditt hus och garantera en smidig uthyrning? I så fall kan du skapa en gratis hyresannons på Hemavi och slippa onödig stress i samband med uthyrningen.

Skapa en gratis annons

10 enkla steg för att skapa en noggrann inventarielista:

  1. Börja i tid för att undvika den vanliga flyttstressen
  2. Skapa ett skriftligt dokument, gärna digitalt där du kan bifoga foton
  3. Anteckna antalet av de inventarier du skriver ner
  4. Jobba systematiskt, rum för rum, vid skrivandet av inventarielistan så du inte missar något
  5. Ta foton av alla inventarier för att bestyrka skicket, särskilt om något redan har en skada
  6. Inkludera vitvaror som en del av inventarierna
  7. Ta även med övriga utrymmen som balkong eller källarförråd
  8. För husägare: Inkludera utomhusmöbler och trädgårdsredskap
  9. Tips: Ta bort eller byt ut värdefulla inventarier om du känner dig oroad
  10. Tänk på att både hyresgästen och hyresgästen ska signera inventarielistan

Hur säkerställer du att inventarielistan är giltig och godkänd av bägge parter?

Vi rekommenderar att lägga inventarielistan som en bilaga till hyreskontraktet som ni bägge signerar. Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum där du enkelt kan bilägga din nyskrivna inventarielista. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!

Gå till Hemavis digitala hyreskontrakt

Går du i tankarna att hyra ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.