Vilka tillstånd behöver du för att hyra ut ett rum?

Processen att för hyra ut ett rum är relativt okomplicerad, och vi finns här för att guida dig genom det hela! Här kommer några viktiga saker att tänka på.

Vilka tillstånd behöver du för att hyra ut ett rum?
Foto av Karolina Grabowska

Funderar du på att hyra ut ett rum där hemma? Om så är fallet, grattis! Att hyra ut ett rum är ett fantastiskt sätt att tjäna lite extra pengar genom att utnyttja ditt utrymme på bästa sätt. Men innan du kan ta emot en hyresgäst är det viktigt att förstå lagar och regler som finns kring rumsuthyrning i Sverige.

Du behöver dock inte oroa dig! Processen att för hyra ut ett rum är relativt okomplicerad, och vi finns här för att guida dig genom det hela! Här kommer några viktiga saker att tänka på.

I allmänhet kan man säga att om du äger ditt hem (exempelvis ett hus eller villa) och hyr ut ett rum, så behöver du aldrig något tillstånd. Du kan direkt gå vidare och börja leta efter den perfekta rumskamraten! Men, om du hyr ut ett rum i en lägenhet (antingen hyreslägenhet eller en bostadsrätt) så kan det ibland vara lite knepigare att avgöra när ett tillstånd för uthyrning av ett rum krävs. Problemen som kan uppstå kommer oftast när du som hyresvärd är borta under längre perioder, för då kan din hyresgäst anses använda bostaden självständigt, vilket i så fall skulle innebära att du behöver ett tillstånd från din hyresvärd eller från din bostadsrättsförening.

När du har fått ett grönt ljus att hyra ut så rekommenderar vi att hitta din perfekta inneboende med hjälp av Hemavi. Hemavi är gratis att använda och du blir matchad med en rumskamrat som passar dig perfekt. Lita på oss när vi säger att du inte kommer att bli besviken!

Så, när behöver du tillstånd för att hyra ut ett rum i din lägenhet?

Grundregeln är att om du själv bor i lägenheten och hyr ut ett rum så behöver du i inte tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Men som nämnts ovan måste du då använda lägenheten i "avsevärd omfattning". Det innebär att du ska bo permanent i din lägenhet eller att du använder lägenheten som ett ett extraboende i samband med arbete eller studier på annan ort. I det senare fallet behöver du bo i lägenheten minst ungefär som 80 till 100 dagar per år vilket motsvarar två till tre dagar i veckan.

Att hyra ut till en inneboende innebär alltså att du hyr ut en del av din lägenhet till någon medan du själv bor där i minst 80-100 dagar per år. Om däremot din hyresgäst använder lägenheten 'självständigt' så klassas det som en andrahandsuthyrning, vilket skulle kräva ett godkännande från din hyresvärd eller bostadsrätt.

Kontrollera regler gällande säkerhet

Om du hyr ut ett rum är det bra att veta att du klassas som hyresvärd för den personen. Det innebär att din hyresgäst aldrig ska ha någon direktkontakt med din hyresvärd, om du t.ex. hyr en hyresrätt. All kommunikation med din hyresvärd bör därför ske genom dig, eftersom det är du som står på det primära hyreskontraktet.

Som hyresvärd är det också viktigt att veta vad du har för skyldigheter som hyresvärd och att sedan se till att du och din hyresgäst har en tydlig förståelse för villkoren i hyresavtalet. Det är bland annat ditt ansvar att se till att lägenheten du hyr ut uppfyller alla regler gällande säkerhet. Detta kan inkludera att ha fungerande brandvarnare och även brandsläckare, samt att hålla lägenheten fri från faror som kan utgöra en risk för din hyresgäst. Innan du hyr ut ett rum där hemma, ta dig tid att se över allting gällande säkerhet och se om du behöver göra några nödvändiga ändringar. Detta kan hjälpa dig att undvika problem men kanske ännu viktigare att du säkerställer säkerheten för dina kommande rumskamrater.

Vi rekommenderar dig även att kolla med ditt försäkringsbolag om din inneboende behöver en egen hemförsäkring. Den gyllene regeln är att de behöver det, eftersom ur en juridisk synvinkel så bor ni inte i ett delat hushåll.

Anledningen till varför det är viktigt för dig som hyresvärd att se till att hyresgästen omfattas av en försäkring kan enkelt förklaras med ett exempel. Säg att din inneboende råkar ha sönder din nya TV. Om hyresgästen inte omfattas av en hemförsäkring kan det snabbt uppstå en konflikt mellan er om vem som ska betala för skadorna. Det skulle lätt kunna undvikas om hyresgästen hade en egen hemförsäkring. Vissa hemförsäkringsbolag erbjuder en skräddarsydd hemförsäkring för hyresgäster som endast hyr rum, till exempel Hedvig, vilket gör att månadspriset blir mycket överkomligt. Med vår rabattkod kan din hyresgäst få hela 50% rabatt under fyra första månaderna.

Hyr du ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.

Några sista ord

Att hyra ut ditt extra rum där hemma är ett utmärkt sätt att tjäna lite extra inkomst, men det är viktigt att göra det både lagligt och ansvarsfullt. Genom att följa riktlinjerna vi i denna bloggen kan du hyra ut ett rum och få ett bra sällskap där hemma, samtidigt som du säkerställer en både trygg och trevlig upplevelse för din nya hyresgäst.

Om du vill hyra ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus och värdesätter en smidig uthyrningsprocess kan du enkelt skapa en gratis rumsannons på Hemavi så garanterar vi att du undviker onödig stress som ofta uppstår vid en uthyrning.