Hemförsäkring och uthyrning av rum - vad gäller?

Funderar du på att hyra ut ett rum i ditt hem för att tjäna lite extra pengar? Innan du kan välkomna din nya rumskamrat finns det en viktig sak du måste tänka på: din hemförsäkring.

Hemförsäkring och uthyrning av rum - vad gäller?
Foto av Mikhail Nilov/Pexels

Funderar du på att hyra ut ett rum i ditt hem för att tjäna lite extra pengar? Bra idé! Men innan du kan välkomna din nya rumskamrat finns det en viktig sak du måste tänka på: din hemförsäkring. Att hyra ut ett rum kan ibland innebära oväntade risker. Vad händer om din hyresgäst råkar ta sönder något i ditt hem eller kanske förstör sin nya (och dyra) iPhone?

Det är där hemförsäkringen kommer in i bilden, och det är viktigt att ha rätt skydd på rätt plats. I den här bloggen kommer vi att titta på vilken typ av hemförsäkring du bör ha när du hyr ut ett rum i Sverige och just varför det är så viktigt.

Varför hemförsäkring när man hyr ut ett rum

Det är värt att nämna att hemförsäkring inte är ett måste enligt lag i Sverige, men det är fortfarande en vanlig typ av försäkring som används av nästan alla. Om du hyr ut ett rum i ditt hem är det viktigt att dubbelkolla med ditt försäkringsbolag om din nya inneboende behöver sin egen hemförsäkring. Huvudregeln är att de behöver en egen försäkring, eftersom uthyrningen betraktas som en andrahandsuthyrning och från en juridisk ståndpunkt så delar ni inte hushåll.

En av anledningarna till varför det är viktigt för dig som hyresvärd att se till att hyresgästen är täckt av en hemförsäkring kan enkelt förklaras med ett exempel. Säg att din inneboende råkar förstöra din nya TV, och om din hyresgäst inte omfattas av din hemförsäkring kan det enkelt uppstå en konflikt mellan er om vem som ska betala för skadorna. Det skulle enkelt kunna undvikas om hyresgästen hade sin egna hemförsäkring. Det finns försäkringsbolag som erbjuder skräddarsydda hemförsäkringar för personer som är inneboende, som till exempel Hedvig, vilket gör kostnaden att vara försäkrad mycket förmånlig. Och med vår rabattkod kan din hyresgäst få 50% rabatt på de fyra första månaderna. Ta del av erbjudandet här.

Om din inneboende skulle omfattas av din hemförsäkring är det en bra idé att granska din hemförsäkring och dina villkor för att säkerställa att den ger tillräckligt med skydd för allting som finns i ditt hem som ni önskar försäkrat. Vissa försäkringsbolag begränsar beloppet för den maximala täckningen som finns för personlig egendom som du har i hemmet, så du kan behöva köpa ytterligare försäkring för att fullständigt skydda alla dina saker och tillhörigheter.

Vad är fördelarna med att din hyresgäst har egen hemförsäkring när du hyr ut ett rum

Det finns ett antal fördelar med att ha egen hemförsäkring när du hyr ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus. Här är bara några av dessa:

  • För din sinnesro: Att veta att både du och din hyresgäst är skyddade om olyckan är framme ger dig sinnesro och låter dig fokusera på andra saker.
  • Ekonomiskt skydd: Om din inneboende orsakar skador på ditt hem eller dina tillhörigheter så kan ni vara trygga med att skadan kommer täckas av en av era hemförsäkringar.
  • För din inneboendes skull: Det kan vara så att du har ett fullgott skydd från din hemförsäkring, men det hjälper inte din inneboende i alla situationer. Genom att se till att din inneboende också är skyddad vid olycka säkerställer du att inga tråkiga överraskningar får negativa ekonomiska konsekvenser för din inneboende. Och i slutändan ligger det i ditt intresse att din inneboende har tillräckligt med pengar för att betala hyran i slutet av månaden.

Hur man väljer rätt hemförsäkring

Med så många försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkring kan det kännas ofta kännas svårt att veta vilken som är rätt för dig. För att göra hela processen lite enklare borde du överväga följande tips:

  • Jämför olika försäkringar: Nöj dig inte med den första försäkringen du stöter på. Ta dig tid att jämföra olika försäkringsbolag och leta efter försäkringar som erbjuder just det skyddet du vill ha.
  • Läs alltid det finstilta: Innan du skriver på något avtal, se till att du förstår vad som omfattas av försäkringen och vad som inte gör det. Läs noggrant igenom villkoren och ställ frågor till försäkringsbolaget om du har några funderingar.
  • Glöm inte självrisken: Självrisken är det belopp du måste betala själv innan försäkringen träder i kraft. När du väljer en försäkring så borde du överväga självrisken noggrant. En högre självrisk kan sänka din månadskostnad för försäkringen, men det innebär också att du måste betala mer om när du gör en skadeanmälan.

Vi rekommenderar alltid våra användare att slänga ett öga på Hedvig. De erbjuder hemförsäkringar som är utformade för att passa både hyresvärden och hyresgästen vid inneboendeförhållande, och du kan anmäla skador var som helst, när som helst från deras mobilapp. Många gånger är ärendet löst inom bara några minuter. Med vår rabattkod kan både du och din hyresgäst få 50% rabatt på de första fyra månaderna! Ta del av erbjudandet här.

Går du i tankarna att hyra ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.

Slutsats

Att hyra ut ett rum i ditt hem är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar och få ett trevligt sällskap där hemma, men det innebär även vissa risker. Genom att ha rätt hemförsäkring på plats skyddar du dig själv och ser till att du är förberedd vid en olycka. Så om du inte redan har det är det dags att börja söka efter rätt hemförsäkring och ge dig själv den trygghet du förtjänar.

När du väljer en hemförsäkring är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolag och vad de erbjuder. Läs igenom deras villkor noggrant, förstå självrisken och kolla efter olika rabatter som du kan ha rätt till. Med rätt hemförsäkring på plats är det enkelt att känna sig trygg och veta att du är skyddad vid en olycka, och du kommer att kunna fokusera på annat.

Med det sagt så kan du alltid minimera risken för tråkiga olyckor i ditt hem genom att hitta den bästa rumskamraten från början. Hemavi kan hjälpa dig att hitta personer att bo med i Sverige och internationellt, och vår matchningsalgoritm ser till att ni är lämpliga att bo tillsammans. Just nu är det gratis att skapa en annons för att hitta din nya rumskamrat.