Hur funkar besittningsskydd när man hyr ut ett rum?

Besittningsskyddet ge hyresgästen rättigheter som gör det svårt att säga upp hyresavtalet om hyresgästen inte beter sig dålig genom att t.ex. inte betala hyran i tid.

Hur funkar besittningsskydd när man hyr ut ett rum?
Foto av Cytonn Photography

I takt med att kostnaderna för bostäder fortsätter att stiga runt om i Sverige är det bra att hyra ut ett rum i din egen lägenhet eller hus för spä ut kostnaderna. Och om du går i tankar på att hyra ut är det självklart viktigt att känna till dina vad som förväntas på dig som hyresvärd för att säkerställa att inga tråkiga överraskningar dyker upp längs vägen.

Som hyresvärd är det extra viktigt att vara medveten om det så kallade besittningsskyddet som kan gälla vid en andrahandsuthyrning. Besittningsskyddet ge hyresgästen rättigheter som gör det svårt att säga upp hyresavtalet om hyresgästen inte beter sig dålig genom att t.ex. inte betala hyran i tid.

I den här bloggen går vi igenom de centrala lagarna som du behöver vara medveten om när du hyr ut ett rum. Vi kommer också att ge några praktiska tips om hur du skapar en positiv tillvaro där hemma för både dig och din hyresgäst för att säkerställa en ännu smidigare hyresupplevelse.

Ett bra sätt att säkerställa en smidig uthyrningsupplevelse börjar med att hitta den bästa rumskamraten. Då rekommenderar vi att du hittar den perfekta rumskamraten med hjälp av Hemavi. Hemavi är gratis att använda och du blir matchad med en rumskamrat som passar dig perfekt. Lita på oss när vi säger att du inte kommer att bli besviken!

Till att börja med, vad är besittningsskydd?

Besittningsskydd avser en typ av lagar som finns för att skydda hyresgäster på hyresmarknaden. Syftet med lagarna är att säkerställa att hyresgäster behandlas rättvist, samt att deras rättigheter och skyldigheter är tydligt definierade.

Besittningsskydd innebär att en hyresgäst har rätt att bo kvar i bostaden även om hyresvärden vill säga upp det hyresavtalet. Om avtalet gäller tills vidare kan det därför vara svårt att säga upp hyresavtalet för att få hyresgästen flytta ut från ditt hem. Besittningsskyddet gäller dock oftast inte i normalfallet, vilket vi ska titta närmare på nedan, och besittningsskyddet kan även hävas om hyresgästen har misskött sig på något sätt, till exempel inte betalat hyran i tid vid upprepade tillfällen.

När blir besittningsskydd tillämpligt vid rumsuthyrning?

I Sverige gäller inte besittningsskyddet för hyresgäster som hyr rum i din lägenhet eller ditt hus, när du som hyresvärd bor i samma lägenhet eller hus. Det innebär att hyresgästen inte kommer ha någon rätt till automatisk förlängning av kontraktet och det innebär också att du som hyresvärd har rätt att häva hyresavtalet utan någon särskild anledning.

Men däremot om du hyr ut ett möblerat rum, men du inte bor är huset eller lägenheten, så kommer hyresgästen omfattas av hyresskydd efter 9 månaders sammanhängande uthyrning.

Använd ett tydligt hyresavtal

För att säkerställa en framgångsrik uthyrning är det en god idé att ha ett tydligt och detaljerat hyreskontrakt som beskriver båda parters rättigheter och skyldigheter. Hyreskontraktet bör bland annat innehålla information som hyresbeloppet, längden på uthyrningen och eventuella specifika husregler som gäller. Vi har skrivit en blogg med de bästa tipsen för att skriva ett hyresavtal för inneboende.

Det kan också vara en bra idé att avtala bort hyresskyddet i hyresavtalet. Det är dock bra att veta att huvudregeln då blir att Hyresnämnden behöver godkänna detta för att besittningsskyddet inte ska gälla.

Var kan jag hitta en bra mall för ett hyresavtal?

Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum i Sverige där du enkelt kan bilägga inventarielista, etc. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!

Några praktiska tips för att trivas med din inneboende

Hitta de bästa hyresgästerna: Innan du hyr ut ditt rum, granska dina potentiella hyresgäster noggrant. Be om referenser, gör en bakgrundskontroll samt ha intervjuer för att säkerställa att du hyr ut till en person som passar bra i just ditt hem. Hemavi kan hjälpa dig att hitta de personerna att bo med i Sverige och vår matchmaking-algoritm ser till att ni passar att bo tillsammans.

Var tydlig med trivselregler: Vi rekommenderar att du upprättar tydliga regler med din hyresgäst, såsom regler för delade utrymmen, ljudnivåer och besökande gäster. Dessa trivselregler bör förmedlas tydligt för att undvika konflikter längs vägen. Det är en bra idé att skriva ett 'roomie'-avtal för där dessa reglerna specificeras tydligt.

  • Använd öppen kommunikation: Öppen kommunikation är ofta nyckeln till en positiv och respektfull miljö där hemma. Uppmuntra din hyresgäst att prata i klarspråk med dig om de har några problem de vill ta upp.
  • Respektera din rumskamrats integritet: Det är viktigt att respektera din hyresgästs integritet och undviker att t.ex. kränga dig på i deras rum.

Genom att följa dessa tips är du redan på god väg mot en smidig och trevlig rumsuthyrning!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan besittningsskydd gälla vid rumsuthyrning, men som vi har sett i det här bloggen så är det normalt inte så. Eftersom lagarna i kring uthyrning regelbundet ändras så råder vi alltid våra läsare att kolla med en juridisk rådgivare för att säkerställa vad som gäller för just deras uthyrning.

Går du i tankarna att hyra ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.