Vilken hyra bör jag ta när jag hyr ut ett rum till inneboende?
I det här blogginlägget går vi igenom allt du behöver veta för att bestämma hyran för uthyrning av ett rum i Sverige, så att du kan hyra ut med självförtroende.
Är du trött på att bo ensam i en stor lägenhet och vill tjäna lite extra pengar genom att hyra ut ditt extra rum? Eller kanske har du ett ledigt rum som du vill hyra ut till människor som besöker Sverige, eller kanske studenter?
Oavsett vilken anledning du har, så finns det ingen tvekan om att att hyra ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus kan vara en lukrativ sidoverksamhet. Men innan du börjar skapar din rumsannons, vill du naturligtvis veta vad du kan ta ut i hyra för din inneboende. I det här blogginlägget går vi igenom allt du behöver veta för att bestämma hyran för uthyrning av ett rum i Sverige, så att du kan hyra ut med självförtroende.
När du har bestämt vilken hyra du ska ta rekommenderar vi att du hittar den perfekta inneboenden med hjälp av Hemavi. Hemavi är gratis att använda och du blir matchad med en rumskamrat som passar dig perfekt. Lita på oss när vi säger att du inte kommer att bli besviken!
Först och främst, låt oss prata om hyreslagen.
Det finns ett sätt för att bestämma hur mycket du kan ta ut i hyra till en inneboende som är simpelt att beräkna. Börja med att titta på hur mycket hyra, eller vilka totala kostnader du betalar för din lägenhet. Utifrån det, beräkna hur vad hyran eller kostnaden uppgår till per kvadratmeter. Du kan sedan multiplicera det beloppet med storleken på det rum din inneboende kommer att hyra. Till exempel, om din hyra för din lägenhet är 10 000 kr för en lägenhet på 100 kvm, och det rum du hyr ut är 30 kvm, då skulle en rimlig hyra att ta ut vara 3 000 kr för rummet.
Men det finns även fler saker att ta hänsyn till än bara storleken på rummet. Nästa steg i beräkningen är att även kika på de gemensamma utrymmena som finns i lägenheten som din hyresgäst kommer att ha tillgång till, som till exempel kök och badrum.
För att fortsätta exemplet ovan, om de gemensamma utrymmena uppgår till 30 kvm, så skulle det vara rimligt att ta ut 1 500 kr (10 000 * 0,3 / 2) för dem. Denna gången kan du endast ta betalt för halva beloppet, eftersom det är ett gemensamt utrymme mellan er båda, som ni båda kommer att använda. Den totala hyran du kan ta ut i detta fall blir då 4 500 kr. Om rummet du hyr ut är möblerat kan du också lägga på 10 till 15 procent på hyran, vilket i detta exempel skulle öka den totala hyran till mellan 4 950 kr till 5 175 kr.
Riktlinjerna ovan kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket hyra du kan begära. Det är viktigt att vara medveten att om du bestämmer dig för att ta ut mer hyra för ett rum än vad som anses rimligt (exempelvis 7 000 kr i exemplet ovan), så kan din hyresgäst rapportera detta till Hyresnämnden. Om Hyresnämnen beslutar att de faktiskt betalar för hög hyra så skulle kunna vara berättigade till återbetalning av all hyra som anses vara överhyra. Denna typ av retroaktiva återbetalningar gäller inte för rum som hyrs ut i bostadsrätter eller hus. Istället kan det då beslutas att hyresgästen ska betala mindre hyra i framtiden som kompensation.
Så, hur bestämmer du vilken hyra du faktiskt kan ta för ditt rum?
Även med alla beräkningarna ovan är det viktigt att komma ihåg att hyresmarknaden till mångt och mycket dikterar vad någon kommer vara villig att betala för ett rum i ditt område. Så även om du faktiskt kan ta ut en högre hyra kanske det inte är realistiskt om andra rum i ditt område hyrs ut för ett lägre pris. Vi brukar alltid förespråka följande tillvägagångssätt för att avgöra om hyran du försöker ta ut är rimlig, och vi rekommenderar att du tittar på följande faktorer:
Adress, adress, adress
Adressen för din bostad kommer att spela en stor roll för vilken hyra du kan ta ut för rummet. I områden med hög efterfrågan på rum att hyra, till exempel som centrala Stockholm, tenderar hyreskostnaderna att vara högre jämfört med områden med lägre efterfrågan. Hyresgäster i dessa områden är ofta villiga att betala mer hyra för att ha bättre tillgång till bättre jobbmöjligheter, transport, shopping och diverse underhållning. Närheten till lite grönska, som parker och sjöar kan också ha ett finger med i spelat när det kommer till att bestämma hyreskostnaden för ett rum.
Storleken på rummet
Rummets storlek påverkar också hyran du kan ta och ses många som en av de viktigaste faktorerna som avgör hur mycket de är beredda att betala. Ett större rum tenderar att ha en högre hyra på grund av den extra ytan och komforten det erbjuder hyresgästen. I storstadsområden kan även mindre rum ha hög hyra på grund av deras närhet till det staden har att erbjuda, så i slutändan måste storleken på rummet även övervägas tillsammans med andra faktorer för att komma fram till en rimlig hyresnivå.
Bekvämligheter
Rum som hyres ut med en hög nivå av bekvämligheter, som till exempel ett eget badrum, en egen ingång, eller tillgång till gemensamma utrymmen som t.ex. tvättstuga, leder till en högre efterfrågan från hyresgäster. Det finns även andra bekvämligheter som snabbt internet, parkering och liknande som också påverkar hyresbeloppet du kan begära. Det är bra att överväga mellan kostnaden och värdet som varje bekvämlighet ger när du bestämmer din hyra. Det absolut bästa är om du är medveten om vilka behov den typiska hyresgästen i ditt område här, eftersom vissa bekvämligheter i hemmet kan vara mer attraktiva för vissa hyresgäster än för andra. I slutändan kan den rätta mixen av bekvämligheter i hemmet hjälpa till att locka till sig ordentliga hyresgäster som är beredd att betala den hyran du efterfrågar.
Andra uthyrningar i området
Ett av de bästa sätten att fastställa en rimlig hyra är att genomföra en marknadsanalys genom att kolla vad andra rum i ditt område hyrs ut för. Detta ger dig snabbt en uppfattning om vad marknaden är villig att betala för ett rum som ditt. Detta innebär att du undersöker vad andra hyresvärdar tar betalt för liknande rum i samma område som ditt. Vårt tips är givetvis att kolla på Sveriges enda plattform dedikerat enbart till inneboende, Hemavi, för att jämföra hyrespriser, och där du kan kontakta andra hyresvärdar om du så önskar. När du har tagit alla dessa faktorer med i din kalkyl kan du enkelt fastställa din hyra för ditt rum.
Vilka andra saker bör jag tänka på när jag hyr ut mitt rum?
Det kan vara en bra idé att regelbundet se över hyran du tar betalt för ditt rum, särskilt om du har gjort renoverat på din lägenhet eller om uthyrningsmarknaden i ditt område har lett till ökade hyrespriser. Du kan oftast enkelt avgör om att du kan ta ut mer eller mindre hyra till följd av på dessa förändringar.
En sak till att tänka på när du hyr ut ditt rum är att du kan behöva betala skatt på den hyra du tar emot. I Sverige behöver du rapportera den hyra du fått från din hyresgäst på din deklaration och du kan komma att behöva betala inkomstskatt på den, beroende på vilka kostnader du har och om du har gått över det schablonmässiga beloppet för skattefri uthyrning. Så se till att hålla bra koll över alla dina hyresbetalningar och alla kostnader du har för boendet.
Nu när du vet vad du kan ta ut för hyra är det dags att hitta de bästa inneboendena till ditt rum! Oavsett var du väljer att lägga upp ditt rumsannons (vi rekommenderar förstås Hemavi!), så se till att ta bra foton och skriva en detaljerad beskrivning av ditt rum och vad som ingår. Du kan också alltid överväga att t.ex. ge rabatt för längre vistelser för att locka fler hyresgäster som stannar en längre stund.
När du pratar om hyran med potentiella hyresgäster är det viktigt att vara öppen och ärlig. Du kan alltid förklara varför du har satt hyran på en viss nivå och vara öppen för att förhandla med hyresgästen om de anser att hyran är för hög. Dessutom bör du vara tydlig om vad som ingår i hyran, till exempel el, vatten och internet, och även vad som inte ingår. Detta kommer att hjälpa till med att undvika tråkiga missförstånd och ser till att både du och hyresgästen blir nöjda med ert hyresavtal.
När du har hittat en bra hyresgäst är det alltid en bra idé att skriva under ett avtal mellan er som delar på lägenheten, vad man får göra och vad man inte får göra. Vi har skrivit en guide till detta som du hittar här.
Var kan jag hitta en bra mall för ett hyresavtal för rumsuthyrning?
Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum, lägenheter och hus i Sverige. Det tar under 3 minuter att använda tjänsten och man betalar enkelt och säkert med kort eller Klarna. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!
Sammanfattning
Att hyra ut ett rum är ett utmärkt sätt att tjäna extra pengar samtidigt som du får trevligt sällskap där hemma. Att fastställa hyran exakt vad du ska hyra ut ditt rum för kan vara en liten småknepig process, men med lite efterforskningar och öppen dialog med din hyresgäst kan du sätta en rättvis och rimlig hyra som fungerar för både dig och din nya hyresgäst.
Tänk på rummets läge, storlek, skick och vad som ingår, samt vad andra hyresvärdar i området tar betalt när du bestämmer hyran. Dessutom bör du vara öppen i dina förhandlingar och vara medveten om eventuella begränsningar för för hyran du kan ta ut i Sverige. Genom att följa dessa tipsen ovan kan du vara trygg med att du sätter ett rättvist pris på ditt rum och att din hyresgäst är nöjd med avtalet. Du är på god väg att bli en framgångsrik rumsuthyrningsentreprenör!
Går du i tankarna att hyra ut ett rum?
Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.
Comments ()