Att hyra ut ett rum i Sverige: korttids- vs långtidsuthyrning

I den här blogginlägget går vi igenom både fördelar och nackdelar med hyreslängden vid rumsuthyrning, och tanken är att du sedan kan fatta ett smart beslut om din uthyrning som passar just din situation.

Att hyra ut ett rum i Sverige: korttids- vs långtidsuthyrning
Foto av Bursy

Överväger även du att hyra ut ett av rummet där hemma? Du är inte ensam! I takt med att levnadskostnaderna ökar, särskilt i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, vänder sig många nu till att hyra ut rum i sina hem för att tjäna lite extra pengar.

Att hyra ut ett rum är som sagt ett bra sätt att tjäna lite extra pengar, men det är också smart att överväga fördelarna samt nackdelarna med att hyra ut som korttidsuthyrning, jämfört med långtidsuthyrning.

I den här blogginlägget går vi igenom både fördelar och nackdelar bägge typerna av längd på en rumsuthyrning, och tanken är att du sedan kan fatta ett smart beslut om din uthyrning som passar just din situation. Oavsett om du endast letar efter en stabil extrainkomst med så lite jobb som möjligt, eller kanske mer flexibilitet, så har vi lösningen för dig. Så låt oss dyka in och börja med att utforska vilket alternativ som är bäst för just dig!

Om du vill hyra ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus och värdesätter en smidig uthyrningsprocess kan du enkelt skapa en gratis rumsannons på Hemavi så garanterar vi att du undviker onödig stress som ofta uppstår vid en uthyrning.

Långtidsuthyrning

En långtidsuthyrning definieras vanligtvis som en uthyrning som varar ett halvår eller längre.

Vad är fördelarna med långtidsuthyrning?

  • Stabila hyresbetalningar: Under en långtidsuthyrning kan du räkna med att regelbundet få hyresbetalningar från din hyresgäst under en längre tid. Att veta detta ger dig en god insikt för att kunna budgetera och planera för framtiden.
  • Mindre underhåll: Eftersom din hyresgäst kommer att bo i ditt rum under en längre tid är de många gånger mer benägna att ta hand om rummet samt hemmet och även att hålla det rent. Detta innebär mindre arbete för dig som hyresvärd och en trevligare tillvaro.
  • Lägre omsättningskostnader: Att hitta en ny hyresgäst är ibland tidskrävande och dyrt då rummet kan stå tomt mellan hyresgästerna. Med en långtidsuthyrning behöver du inte oroa dig för detta, vilket kan spara dig pengar i längden.

Nackdelar med långtidsuthyrning

  • Begränsad flexibilitet: När du skriver på ett hyresavtal för en längre tidsperiod är du mer bunden att hyra ut rummet under hela avtalsperioden. Om du behöver rummet för eget bruk eller vill ändra din hyresgäst måste du vänta tills avtalet går ut, alternativt säga upp det och vänta på att uppsägningstiden ska ta slut. Detta riskerar även att leda till en otrevlig stämning i hemmet under några månader.
  • Risken att fastna med en problematisk hyresgäst: Om du råkar hitta en hyresgäst som inte betalar hyran i tid eller kanske orsakar skador på lägenheten eller rummet tar det längre tid att bli av med dessa under ett längre avtal. Därför rekommenderar vi dig att testa Hemavi där du enkelt ser i matchningsfunktionen om din hyresgäst passar bra för just dig!

Korttidsuthyrning

En korttidsuthyrning definieras av att hyresperioden som varar mindre än sex månader.

Fördelar med korttidsuthyrning

  • Högre intjäningspotential: En korttidsuthyrning kan ofta innebära högre att du kan ta mer betalt för rummet än vid långtidsuthyrning. Om ditt hem har ett attraktivt läge eller om du erbjuder några särskilda bekvämligheter så har du möjlighet att ta mer betalt.
  • Bättre flexibilitet: Vid korttidsuthyrning har du mer kontroll över när rummet ska vara uthyrt, och när du vill ha det för dig själv.
  • Mindre risk för problem: Eftersom hyresperioden är kortare finns det mindre risk att fastna med en hyresgäst du inte kommer överens med över en längre tidsperiod. Om du inte kommer överens med din hyresgäst kan du helt enkelt avböja att hyra fortsätta hyra ut till dem.

Nackdelar med korttidsuthyrning

  • Mer underhåll: Med korttidsuthyrning behöver rummet flyttstädas för nya hyresgäster oftare. Detta är tidskrävande om du utför städningen själv, och kostsamt om du anlitar någon för att göra det
  • Risk att rummet står tomt: Beroende på hur efterfrågan på boende ser ut just i ditt område kan du uppleva perioder där rummet är tomt och du inte tjänar några pengar.

Andra saker att överväga när du hyr ut ett rum

Uppsägningstid

Hur uppsägningstiden funkar i Sverige beror helt enkelt på längden som angetts i hyresavtalet. Vanligtvis har brukar man prata om tre olika tidsperioder: mindre än tre månader, från tre till nio månader och mer än 9 månader. För avtal med en bestämd tid (hyrestiden definieras i avtalet) så förväntas det att hyresvärden eller hyresgästen avsluta avtalet för att det ska sluta att gälla.

Förlängning av hyreskontrakt

Om hyresavtalet har en hyresperiod som är längre än 9 månader så förlängs kontraktet automatiskt så tillvida att det inte sägs upp. Detta innebär att om du hyr ut ett rum i 10 månader och vill att din hyresgäst ska lämna, så måste du säga upp avtalet - annars förlängs det automatiskt. För kortare hyresperioder, exempelvis 8 månader, så löper hyresavtalet automatiskt ut när hyrestiden är över.

Hyreskontrakt

Ett hyreskontrakt är förmodligen det viktigaste dokumentet att ha håll på när du hyr ut ett rum i Sverige. Kontraktet fastställer både vad som förväntas mellan hyresvärden och hyresgästen, samt så definierar det bådas ansvar och skyldigheter. Avtalet är ett juridiskt bindande dokument som även kan användas för att lösa eventuella tvister och därför bör ni alltid inkludera alla detaljer i hyresavtalet.

Var hittar jag en bra mall för hyreskontrakt för rumsuthyrning?

Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum i Sverige där du enkelt kan bilägga inventarielista, etc. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!

Några sista ord

Om du väljer att hyra ut ditt rum under en längre tid eller inte beror helt och hållet på just din situation. Ett längre kontrakt ger dig en stabil inkomst och mindre underhåll, men kan även innebära en mer begränsad flexibilitet. Att hyra ut under kortare perioder å andra sidan ger dig möjlighet att öka hyran och även mer flexibilitet, men kräver mer jobb från din sida och du riskerar alltid att rummet står tomt. I slutändan är det bästa att väga fördelarna och nackdelar emot varandra och ta det alternativet som passar bäst för dina behov.

Går du i tankarna att hyra ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.