Deposition vid rumsuthyrning: Vad du behöver veta

När det kommer till att hyra ut ett rum är en av de viktigaste sakerna att tänka på just depositionen. Oroa dig inte, vi har samlat allt du behöver veta om deposition för en inneboende.

Deposition vid rumsuthyrning: Vad du behöver veta
Foto av PhotoMIX/Pexels

Så, funderar du på att hyra eller hyra ut ett rum i Sverige? Bra tänkt! Men innan du signerar hyreskontraktet är det en sak du behöver veta mer om: vad gäller med deposition vid rumsuthyrning? Oroa dig inte, vi har samlat all information du behöver om depositionsavgift för din inneboende.

När det kommer till att hyra ut ett rum är en av de viktigaste sakerna att tänka på just depositionen. Depositionen är den summa pengar som din inneboende betalar till hyresvärden som en säkerhet, för att täcka eventuella skador som kan uppstå, eller om hyresgästen inte betalar månadshyran under hyresperioden. I den här bloggen tar vi upp allt du behöver veta om deposition vid rumsuthyrning i Sverige, inklusive hur mycket du depositionen borde vara och för vad den täcker.

Hur mycket ska jag ta i depositionsbelopp vid rumsuthyrning?

Storleken på depositionen för en inneboende varierar beroende på flera saker, som till exempel läge, rumsstorlek och andra tillhörigheter, hyresperiod och främst din hyresgästs kreditvärdighet. Men i runda slängar kan du begära allt från en till tre månadshyror som deposition (men det ligger vanligtvis i den lägre delen av spannet). Om månadshyran är 5 000 kr kan depositionen till exempel vara allt från 5 000 till 15 000 kr. Innan ni signerar hyresavtalet, se till att alla parter är överens om depositionen och vilka villkoren som gäller.

Var kan jag hitta en bra mall för ett hyresavtal för rumsuthyrning?

Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum i Sverige där du enkelt kan bilägga din nyskrivna inventarielista. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!

Vad ska depositionen täcka?

Depositionen används vanligtvis för att täcka eventuella skador eller reparationer som kan vara nödvändiga i slutet av hyresperioden - det fungerar ungefär som ett skyddsnät för hyresvärden. Det kan innefatta allt från att laga ett trasigt fönster till att måla om en vägg som har tagit skada. Depositionen kan också används för att betala av eventuell obetald hyra som hyresgästen fortfarande är skyldig vid slutet av hyresperioden.

Det är viktigt att belysa att depositionen inte ska användas för att täcka det som klassas som normalt slitage, som t.ex. mindre repor eller märken på väggarna. Hyresvärden ansvarar för underhållet av fastigheten och bör även förvänta sig ett visst slitage under hyresperiodens förlopp.

Under vilka förutsättningar ska jag återbetala depositionen till min hyresgäst?

I slutet av hyresperioden, ta en ordentlig titt på rummet för att se om några skador eller reparationer behövs. Om allt är i gott skick, med hänsyn till normalt slitage, bör du även återbetala depositionen i sin helhet. För att avgöra om allt är i gott skick rekommenderar vi alltid att du har en inventarielista på plats. Vi har skrivit en guide som hjälper dig skriva den perfekta inventarielistan.

Om det finns skador där reparationer är nödvändiga, dra av kostnaden att återställa detta från depositionen. Du bör ge din hyresgäst en skriftlig förklaring av eventuella avdrag som görs från depositionen, tillsammans med kvitton eller annan dokumentation som redovisar reparationskostnaderna. Kom ihåg att depositionen inte ska användas för att täcka normalt slitage, som några repor eller mindre märken. Hyresvärden är alltid ansvarig för att underhålla fastigheten och bör förvänta sig en viss grad av slitage under hyresperioden.

I den osannolika men tråkiga händelsen av någon slags oenighet gällande depositionen är det bäst att kommunicera öppet för att försöka nå en lösning som fungerar för bägge parter. Skulle inte detta funka blir nästa steg att ta till rättsliga åtgärder, vilket kan vara både kostsamt och tidskrävande för bägge parter.

Sammanfattning

Depositionen vid en rumsuthyrning är en av de avgörande delarna av uthyrningen och den fungerar som en säkerhetsåtgärd för hyresvärden genom att säkerställa att det uthyrda rummet återlämnas i gott skick. Genom att förstå hur mycket du bör ta i deposition, vad den ska täcka och hur den kommer att återbetalas, kommer du sannolikt att få en smidig och framgångsrik hyresupplevelse!

Går du i tankarna att hyra ut ett rum?

Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.