De bästa tipsen för att hyra ut ett rum
I det här blogginlägget kommer vi att ge dig viktig tips när du hyr ut ett rum, och på så sätt skydda dig själv, ditt hem och din hyresgäst mot onödiga tråkigheter.
Att hyra ut ett rum där hemma är ett väldigt bra sätt för att tjäna extra pengar, men det är också viktigt att vara väl förberedd och se till att följa de rätta stegen för att se till att du får en lyckad och stressfri uthyrning. I det här blogginlägget kommer vi att ge dig viktig tips när du hyr ut ett rum, och på så sätt kan du skydda dig själv, ditt hem och din hyresgäst mot onödiga tråkigheter.
Om du vill hyra ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus och värdesätter en smidig uthyrningsprocess kan du enkelt skapa en gratis rumsannons på Hemavi så garanterar vi att du undviker onödig stress som ofta uppstår vid en uthyrning.
1. Börja med att bekanta dig med svensk lag
Innan du börjar hyra ut ett rum är det bra att förstå de lagar och regler som gäller vid uthyrning av rum i Sverige. Den svenska hyreslagen är den huvudsakliga lagstiftningen som reglerar uthyrning, och hyreslagen fastställer både rättigheterna och skyldigheterna som gäller för både hyresvärden och hyresgästen.
2. Se över din hemförsäkring
För det första är det inte lagstadgat att ha en hemförsäkring i Sverige, men det är fortfarande en väldigt vanlig typ av försäkring som används av nästan alla. Om du hyr ut ett rum där hemma är det bra att kolla med ditt försäkringsbolag om din nya inneboende behöver skaffa sin egna hemförsäkring. Huvudregeln är att de behöver göra det, eftersom en rumsuthyrning anses vara en andrahandsuthyrning och därmed bor du inte i ett delat hushåll ur juridisk synvinkel.
Det finns försäkringsbolag som erbjuder en skräddarsydd hemförsäkring för just de som endast hyr ett rum, till exempel Hedvig, vilket gör månadspriset blir mycket överkomligt. Om ni använder vår rabattkod kan din inneboende få hela 50% rabatt på sin hemförsäkring under de fyra första månaderna. Ta del av erbjudandet här.
3. Använd ett tydligt hyreskontrakt
Ett hyresavtal är ett juridiskt bindande dokument som beskriver hyresvillkoren. Det är viktigt att skriva ett tydligt och heltäckande hyresavtal som anger hyran, hyresperioden samt eventuella andra villkor, såsom t.ex. husregler. Det är också bra att få med en beskrivning av skicket på rummet som hyrs ut samt de gemensamma utrymmena, så att både du och din hyresgäst är överens om vad som ingår i hyran.
Hemavi erbjuder digitala hyreskontrakt skapade av legala experter för att uthyrning av rum i Sverige där du enkelt kan bilägga inventarielista, etc. Vi har också ett team som alltid finns här för att hjälpa dig med din uthyrning. Enklare än så blir det inte!
4. Var tydlig med vad som gäller i hemmet
Det är viktigt att vara överens om vad som gäller med betalning av el och andra utgifter, som t.ex internet. Se till att inkludera detta även i hyresavtalet, och att även ange vem som ansvarar för städning av de gemensamma utrymmena i hemmet. Att vara tydlig i ett tidigt skede hjälper till att undvika tråkiga missförstånd mellan dig och din hyresgäst.
Vi rekommenderar alltid att skriva ett 'roomie'-avtal. Ett 'roomie'-avtal är ett avtal som går igenom vad som förväntas hos de som bor tillsammans i en delad lägenhet eller ett delat hus. Vi har skrivit ett blogginlägg om detta som du kan läsa mer om här.
5. Var förberedd på eventuella oenigheter
Även om det är väldigt osannolikt att en tvist mellan dig och din hyresgäst skulle uppstå så är det bra att ha en plan på plats i händelse av till exempel en oenighet eller vräkning. Hyreslagen sätter riktlinjerna för att kunna lösa tvister och vad som gäller om du vill vräka en hyresgäst på grund av ett brott mot ert hyresavtal. Det kan vara bra att bekanta dig med dessa riktlinjer och att söka juridisk rådgivning vid behov. I det fall hyresavtalet bryts, t.ex. genom sena inbetalningar med hyran kan du läsa vår blogg om detta här.
6. Ta vara på all dokumentation
Det är en god idé är att för register över hyresbetalningar, depositionen och alla andra överföringar som är relaterade till uthyrningen av ditt rum, som kan hjälpa dig att hålla ordning och reda under uthyrningen. Se till att förvara samtliga kvitton över alla betalningar och de utgifter du har samt spara en kopia av hyresavtalet på en säker plats, gärna digitalt.
Och på tal om det så kan du skapa, redigera och signera ditt digitala hyresavtal på under tre minuter genom Hemavi. Våra avtal har skapats av experter och helt anpassningsbara för all typ av andrahandsuthyrning. Välj helt enkelt ditt kontrakt, fyll i informationen om bägge parter, och signera det online!
7. Var en ansvarsfull uthyrare
Slutligen är det viktigt att vara en ansvarsfull hyresvärd för att upprätthålla en god relation med din hyresgäst. Detta brukar både säkerställa en smidig uthyrning, men också att förhindra tvister från att uppstå. Försök vara tillgänglig för att svara på eventuella frågor eller bekymmer som din hyresgäst kan ha och även att vara snabb med att åtgärda eventuella problem eller reparationer som behöver göras. Tänk även på att det är viktigt att respektera din hyresgästs integritet och att ge dem bra miljö att bo i.
Några sista ord
Att hyra ut ett rum i ditt hem är ett utmärkt sätt att tjäna lite extra inkomst, men det är viktigt att förstå vad som gäller för denna typen av uthyrning. Oavsett om du är en erfaren hyresvärd eller om det är första gången så kan du genom att följa dessa sista tips när du hyr ut ett rum skydda dig själv, ditt hem och din hyresgäst samt göra uthyrningsprocessen mycket lättare. Genom att vara förberedd blir din uthyrning ofta framgångsrik och samtliga inblandade nöjda och tillfredsställda.
Om du vill hyra ut ett rum i din lägenhet eller ditt hus och värdesätter en smidig uthyrningsprocess kan du enkelt skapa en gratis rumsannons på Hemavi så garanterar vi att du undviker onödig stress som ofta uppstår vid en uthyrning.
Går du i tankarna att hyra ut ett rum?
Kolla in vår ultimata guide till att skriva ett inneboendeavtal – den går igenom allt du behöver veta om både att hyra ut ett rum och vad som gäller med hyreskontrakt.
Comments ()